Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Overdose

Overdose

 

 

Overdose
, a magyar csodaló, Kincsem utódja – hónapok óta így emlegetnek egy fiatal versenylovat. Overdose ugyanis eddigi hét versenyén, hét futásából, hetet nyert. Ráadásul minden versenyt óriási fölénnyel, a mögötte másodiknak érkezőkre átlag 12,2 métert vert rá.

Élete első futamát a Kincsem Parkban, pályarekorddal, tizennyolc hosszal nyerte meg. Pedig szakemberek szerint átlagos esetben a ló az első versenyén azt sem tudja, hol van. A csodaló azonban máris nemzetközi sztár. A világ két legnagyobb lovassport újságja például már a címlapon kíséri figyelemmel a pályafutását. Overdose, egy szlovákiai magyar vállalkozó tulajdona és magyar színekben versenyez. Mikóczy Zoltán 16 éve foglalkozik lovak futtatásával, s amikor 2006-ban elindult a hagyományos newmarketi lóárverésre, úgy gondolta, csak a kíváncsiság kedvéért vesz rajta részt, nem állt szándékában, hogy gyarapítsa az istállóját.

„Ez a ló senkinek nem kellett az árverésen és nem is volt benne semmi különleges – mondta Mikóczy Zoltán. – De mégis volt valami megérzésem és licitáltam. Én egyedül. Overdose 2000 guineáért – hagyományos, csak az angliai árveréseken használt, a fonttal majdnem megegyező értékű pénznem – kelt el, vagyis alig nyolcszázezer forintba került. Ma már ennek a sokszorosát éri.”

 

Ribánszky Sándorhoz másfél éves betöretlen csikóként került Overdose. Azóta a trénere a kancának. Azt mondja, pályafutása során sok jó lóval dolgozott, de Overdose valóban páratlan. „Négyéves korom óta élek lovak között, Svájcban és Münchenben a legjobb versenypályákon dolgoztam, van miből kiindulnom, amikor azt mondom, hogy ez a ló fantasztikus” – mondta Ribánszky Sándor. „Ez az én pályafutásom egyik nagy ajándéka. A múlt hétvégi baden-badeni verseny előtt pédául a világ legnagyobb lósport újsága napokig a címlapján foglalkozott vele. Amióta pedig hazajöttünk, megállás nélkül csörög a telefonom: a napokban volt olyan is, aki kétmillió eurót ajánlott érte.”

Overdose azonban nem eladó. Semmi pénzért. Mikóczy Zoltán ugyanis azt szeretné, ha ez a telivér magyar színekben érné el a legnagyobb eredményeket.

OVERDOSE (2005, pej mén)
Az utóbbi évek legsikeresebb magyar színekben versenyező lova Overdose. A kifejezetten rövid távú versenyző a legrangosabb kiemelt tenyészversenyeken (Derby, St. Leger) nem is indult, ennek ellenére 2008-ban a Lóversenyszervezők Nemzetközi Szövetsége (International Federation of Horseracing Authorities) világranglistájának harmadik helyén állt, Európában a legjobb eredményt elérő ló volt.