Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Lepkék

Pompás Királylepke

Élőhelye az Egyesült Államok és Kanada, de a telet Mexikóban tölti. Az élénk mintázat potenciális ellenségeit figyelmezteti arra, hogy ez a lepke mérgező. A pompás királylepke védett állat.


 

Nappali pávaszem

Az egyik legismertebb európai lepkefajta. Szinte egész évben találkozhatunk velük a szabadban. Barlangokban, padlásokon telelnek át. Nem vándor lepke.


 

Boglárkalepke

A boglárkalepkénél csak a hím visel kék ruhát, a nőstények barnák. A boglárkalepke hernyói a vöröshangyák fészkében vészelik át a telet, ahol hangyatojás-és -lárvakoszton gyarapodnak.


 

Azúrlepke

Közép- és Dél-Amerikában élnek. Szárnyfesztávolságuk kb. 6-20 cm.

 


 

Topázcsíkos zebralepke

Közép- és Dél-Amerika trópusi vidékein él. A zebralepke kattogó hangot tud ki adni, ami csak teljes csöndben, nagy odafigyeléssel hallható meg.


 

Káposztalepke

Európában, Észak-Afrikában és Ázsiában is honos. A Himalája vidékén is megtalálható. Petéjét a káposztafélék leveleinek fonákjára rakja. Szárnyfesztávolsága 56-68 milliméter.


 

Citromlepke

Európában, Ázsiában és Afrikában is megtalálható. Szárnyfesztávolsága kb. 57 milliméter. Sokszor a borostyánba telel át.


 

Halálfejeslepke

A halálfejes lepke gyors éjjeli rovar. Szárnyfesztávolsága kb. 12,5 cm. Ha megérintik, ciripelő, kattogó hangot bocsájt ki. A telet a föld alatt tölti. Vándorlásai során, az Alpokon is átrepül.


 

Fecskefarkúlepke

Hazánkban is megtalálható áprilistól októberig. Csak néhány hétig élnek, a nőstény peterakás után hamarosan elpusztul. Szárnyfesztávolsága kb. 3,5 cm. Ha veszélyben érzi magát, feje mögül narancsszínű, kellemetlen illatot, árasztó szarvacskát tol ki.


 

Atlasz-lepke

A délkelet Ázsiai atlasz-lepke a világ legnagyobb pillangói közé tartozik. Szárnyfesztávolsága meghaladja a 30 cm-t is.